Kuidas õigel ajal õige rütmiga akorde mängida?

Oled ostnud endale kitarri. Õppisid ära mõned akordivõtted ja said need ka kõlama. Otsisid endale meeldiva laulu koos akordimärkidega (Eesti laulud akordidega SIIN). Hakkasid mängima ja võib-olla püüdsid ka kaasa laulda. Miskipärast aga ei kõla nagu õigesti 🙁 .

Kitarri akorde õpi SIIT ja ukulele akorde SIIT

Kitarri akordid - õppimine seletuste ja piltidega

Põhilised mured, miks lood ei kõla õigesti

  • Akordid pole meeles
  • Akordide vahetamine pole piisavalt kiire
  • Ei tea, kui palju kordi ühte akordi tõmmata
  • Ei tea, mis kiirusega akorde mängida
  • Ei tea, mis rütmiga akorde tõmmata

Akordid pole meeles

Kui ei ole meeles, kuidas vasakus käes konkreetse laulu akorde mängida, siis on mõistlik need üle korrata. Kuidas soovitan korrata: Võta ette oma laul koos akordidega ja siis võta kõrvale akordide tabel. Korda üle ainult need akordid (näiteks C, D, Em, G), mida selles laulus vaja läheb. Alguses mängi igat akordi eraldi. Kontrolli tabelist akordi, pane vasaku käe sõrmed õigesti ja tõmba akord. Peale seda lase käsi lahti ja otsi akord peast üles (seda tee vähemalt viis korda, et hästi meelde jääks). Siis mängi need akordid eraldi peast läbi. Nii muutub ka akordivahetus kiiremaks. Kui on meeles, siis proovi uuesti laulu laulda ja kitarril saata.

Akordide vahetamine pole piisavalt kiire

Akordivahetuse kiirus on paljudele alustajatele peavaluks. Vajalikud akordid on meeles, aga kui lugu hakkad saatma, siis ei jõua õigeks ajaks uut akordi peale. Võib-olla juhtub, et sõrmed hakkavad värisema, lähevad kogemata valesse kohta või liiguvad lihtsalt väga aeglaselt õigele kohale.

Kuidas harjutada: Harjutad konkreetse loo kõigi akordide omavahel vahetamist.Võtame näiteks jälle C, D, Em, G. 1) Mängi C akordi ja D akordi korda-mööda 5-10 korda; 2) Mängi D akordi ja Em akordi korda-mööda 5-10 korda; 3) Mängi Em akordi ja G akordi samamoodi; 4) Mängi G akordi ja C akordi samamoodi. Väga oluline on igat akordi vahetust harjutada mõlemat pidi, siis jäävad liigutused hästi meelde.

Kui vasak käsi lubab, siis harjuta võimalikult varakult endale õige asendiga G akord sisse.

Ma mängisin mitu aastat G akordi valesti.

Ei tea, kui palju kordi ühte akordi tõmmata

Akordimängu ja lugude saatmise õppimise alguses pigem ära sellega oma pead vaeva. Keskendu sellele, et tõmmata õige akord õiges kohas vähemalt üks kord ära (tavaliselt seal, kus laulu sõnade kohal akordimärk kirjas on).

Kui akordivahetus on juba kiirem ja tunned, et jõuaksid mitu korda tõmmata enne uut akordi, siis on juba mõistlikum sellele küsimusele mõelda.

Mitu korda peaks tõmbama, oleneb konkreetsest loost. Kõige lihtsam on teha nii, et proovid mängida mitu korda ja katsetad, mitmega kõlab ilusti (läheb laulu rütmiga kokku). Kui soovid pisut täpsemat seletust, siis selle leiad SIIT (Mitu korda laulus ühte akordi mängida).

Ei tea, mis kiirusega akorde mängida

Akordide tõmbamise kiirus läheb kokku eelmise teemaga. Kui akordide vahetamise oskus on juba hea ja suudad parema käega kiirelt tõmmata, siis võib hakata kiiruse peale mõtlema küll.

Uuri välja, kui kiire on see laul, mida õpid. Proovi alguses saada õigel ajal akord peale ja kõlama, kui loos tuleb uus akordimärk. Seejärel hakka vaatama, mitu korda jõuad sama akordi tõmmata enne järgmist akordi. Jälgi kindlasti ka seda, et oleks hea kuulata. Kasulik on lugeda enne postitust “Mitu korda laulus ühte akordi mängida“. Postituse juurde saad SIIT. Igaks juhuks kordan üle, et pigem pole oluline, et saaks hästi palju ja kiiresti ühte akordi mängitud, vaid see, et lugu kõlaks ilusti.

Mis rütmiga akorde tõmmata

Akordide tõmbamise rütm läheb paljuski kokku kahe eelmise teemaga, aga oluline uus asi on taktimõõt. Lihtsamini öeldes tähendab see seda, mitme peale lugu käib.

On kaks põhilist varianti: 2-peale ja 3-peale. Kahepeale taktimõõt tähendab seda, et akorde tuleb tõmmata paarisarv kordi või sõrmitseda paarisarvulise rütmiga. Kui akordide vahetus pole kiire, siis võib mängida ühekaupa ka. Kolmepeale taktimõõt tähendab seda, et akorde tuleb tõmmata paaritu arv kordi või sõrmitseda paarituarvulise rütmiga. Kui akordide vahetus pole kiire, siis võib samuti mängida ühekaupa.

Kuidas aru saada, kumb on? Kuula, kas saab valsilikult lugeda 1, 2, 3, 1, 2,3 või on pigem üks ja kaks ja üks ja kaks (1, 2, 3, 4 käib ka siia alla).

Number 1 tehniline viga, mida akordimängus tehakse

Vale liigutus tuleb tavaliselt automaatselt.

Kui minu õppevideod Sulle meeldivad, vajuta Youtube’is kindlasti “meeldib” nuppu ja lisa Kitarri kodu Youtube’i kanalile tellimus. Nii saad alati teada, kui Kitarri kodu kanalil on uus video.


Tänan lugemast! Kui Sul tekkis mõni küsimus, kirjuta julgelt postituse alla kommentaar või võta minuga ühendust. Kui Sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada või muid küsimusi mulle vastamiseks, siis anna sellest samuti teada.


Head Harjutamist! 🙂

Jakob

  1 comment for “Kuidas õigel ajal õige rütmiga akorde mängida?

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: