Kitarr või ukulele, kumba valida?

Ukulele või kitarr? Kas on üks parem kui teine? Kõik see sõltub konkreetsest inimesest ja tema vajadustest ning soovidest. Järgnevas postituses räägin mõlemast pillist pisut. Ehk aitab see Sinul otsustada. 🙂

ukulele-1989207_1280

 

Miks valida ukulele?

Ukulelet on lihtne õppida. Praktika on näidanud, et inimesed, kes pole kunagi tegelenud ühegi näppekeelpilli mängimisega, suudavad poole tunniga õppida täitsa mitu akordi ja juba enda laulmist pillil saata. Õige juhendamise ja harjutamisega on arvestatavad tulemused kiirelt käes.

Loe ukulele ajaloo kohta SIIT

Ka meloodia mängimine on ukulelel võrdlemisi lihtne. Lisaks, ei ole nii rangeid nõudmisi mänguasendi ja mänguliigutuse osas, vaid pigem mängitakse nii, et õiged helid lihtsalt kõlaksid.

Kui oled inimene, kes tahaks vähemalt ühte muusikainstrumenti natuke mängida osata, aga sa ei soovi väga palju aega sellele pühendada, siis sinu valik on ukulele.

Kui sul on ukulele, aga sa ei oska seda häälestada, siis vajuta SIIA. Õpetan sulle, kuidas see käib.

Miks valida kitarr?

Kitarri, aga eriti klassikalise kitarri, õppimine on juba pikem ja keerulisem protsess. Küll aga saab kitarri peal mängida palju rohkem asju. Kitarriga saab teha rohkem kõlavärve ja lugude hääleline ulatus on hulga suurem. Kitarri peal saab mängida väga erinevat muusikat.

Andres Segovia on öelnud:

“Kitarr on väike orkester.

See on polĂĽfooniline.

Igal keelel on oma erinev värv, erinev hääl.”

Kui lähed õppima korraliku õpetaja juurde, siis mida ta sulle aastaid ja aastaid räägib? Tehnika, tehnika, tehnika… Ă•ppeprotsess toimub väga väikeste sammude kaupa ja edasi peaks minema vaid siis, kui eelnev on omandatud. Eesmärk on saavutada aja jooksul tehnilist perfektsust. D. Coyle on oma raamatus “The Little Book of Talent” kirjutanud, et muusikainstrumentide õppimise ĂĽks suurimaid komponente on tehnika valdamine robotliku täpsusega ja selle peale ehitatakse ilus muusika.

Vaadates professionaale laval mängimas, jääb mulje, et nende jaoks on see kõik nii lihtne. Tegelikult on selle näilise lihtsuse all peidus aastate viisi igapäevast harjutamist.

Ka kitarri võib õppida lihtsalt laulude akordidega saatmiseks. Protsess on natuke keerulisem ja aeganõudvam, sest kitarril on kuus keelt (ukulelel on neli), aga põhilised asjad saavad siiski üpris kiiresti selgeks. Minu arvates on kitarri ainult akordisaateks ostmine nagu 5-toalise korteri ostmine, et kasutada ainult kööki ja ühte tuba, sest teisi tube ei viitsita korda teha. Kitarris on palju rohkem kui ainult akordid.

Miks valida alguses klassikaline kitarr?

Siiski, kui sul on viitsimist ja tahtmist kasvõi veidi rohkem ja oled valmis harjutama, siis vali kitarr, et enda laulu akordidega saata. Kui oled natuke harjutanud, on ukulelet õppida veel lihtsam, kui enne oleks olnud.

Klassikaline kitarr vali siis, kui tahad end rohkem pühendada ja oled valmis järjepidevalt harjutama. Klassikalise kitarri valimise juures on oluline, et vähemalt alguses toimuks õppimine koos õpetajaga. Kuna klassikalise kitarri mängimisel on mänguasend ja mängutehnika väga tähtsad, on nende selgeks saamise ja harjutamise jaoks vaja kedagi sind aitama.

Klassikalise kitarri põhja peale on kõigi teiste kitarristiilide õppimine väga mugav.


Tänan lugemast ja kaasa mõtlemast! Kui Sul tekkis mõni kĂĽsimus, kirjuta julgelt postituse alla kommentaar või võta minuga ĂĽhendust. Kui Sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada või muid kĂĽsimusi mulle vastamiseks, siis anna sellest samuti teada.

Lisa Youtube’i tellimus Kitarri kodu kanalile! 🎸🏡 Siis oled alati kursis Kitarri kodu  🎸🏡 uute videotega. 🙂


PS! KĂĽlasta kindlasti Kitarri kodu Facebooki lehekĂĽlge ja lisa see meeldivaks. Nii saad alati infot uutest postitustest ja muust teemakohasest.

Untitled.png

Head Harjutamist! đź™‚

Jakob

 

  3 comments for “Kitarr või ukulele, kumba valida?

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: