Kuidas ennast iga päev harjutama saada?

Mis on iga päev harjutamine?

Iga päev harjutamine tähendab seda, et vähemalt kuus korda nädalas võtad pilli kätte ja harjutad vähemalt enda jaoks paika pandud minimaalse aja (näiteks 5 minutit).

Üks esimesi suuri eesmärke instrumendi õppimisel on enda harjutama harjutamine.

Kitarri tuleb harjutada täpselt nii palju

Kalender aitab sul enda tööd jälgida

Kui sul on kodus seinale riputatav kalender, saad seda väga hästi kasutada enda progressi jälgimiseks. Iga päev, kui oled harjutanud vähemalt oma minimaalse aja, saad tõmmata vastavale kuupäevale kalendris ringi ümber. Kuu lõpuks peab olema täidetud eesmärk: vähemalt 6 harjutatud päeva iga 7 kohta. Seda on õnneks lihtne arvutada: kuus olevate päevade arv tuleb jagada seitsmega ja siis korrutada kuuega. Kui tekivad komakohad, siis võiks ümmardada ülespoole, aga võib ka alla.

Näide1: jaanuaris on 31 päeva. 31/7*6=26,571, ümmardan üles: =27. Kuu lõpuks peab kalendris olema 27-l kuupäeval ring ümber.

kalender harjutamiseks

Näide2: veebruaris on 28 päeva. 28/7*6=24. Kuu lõpuks peab 24-l kuupäeval olema ring ümber.

Järjepidevust aitavad hoida mitmed motivaatorid

Hea mõte on leppida kokku oma vanematega, et vajalike harjutatud päevade arvu täitumisega kaasneb mingi preemia. Preemia võiks olla motiveeriv lisaboonus, aga mitte nii suur, et harjutamine toimuks VAID preemia saamiseks.

Preemia võib olla näiteks veidi suurem taskuraha, koos kokkulepitud kingitus, koos väljas söömine, väljasõit. Seega auhind midagi sellist, millega iga lapsevanem hea meelega oma last tubliduse ja järjepidevuse eest tahaks premeerida.

Lisaks preemiale on eduka kuu lõpus veel häid asju: 1) näeb õpilane visuaalselt seda, et ta on hästi ja järjepidevalt harjutanud (uhkuse tunne); 2) tema pillimängu tase on kindlasti paranenud; 3) motivatsioon igapäevaselt harjutada ja miinimumist rohkem teha suureneb.

Vähemalt kuus, mitte seitse, päeva nädalas harjutamine on oluline selle pärast, et vahepeal võib võtta endale ka vaba päeva. Sellel päeval, kui ei pea harjutama, ei teki süümepiinu mitte harjutamise pärast, aga kui õpilane otsustab siiski harjutada, siis on ta enda üle eriti uhke.

Viie minuti miinimum võib jääda pikaks ajaks, kasvõi aastateks. Enamasti on peale viie minuti täitumist soov edasi harjutada. Kõige raskem tegevus on tegelikult pilli välja võtmine ja harjutamise alustamine. Kui aga peas on teadmine, et harjutada tuleb minimaalselt vaid viis minutit, siis ei ole ka pilli väljavõtmine enam nii ületamatu katsumus.


Tänan lugemast ja kaasa mõtlemast!  Kui oled ise kitarrimängija, soovitan sul kindlasti harjutada ennast iga päev harjutama (kui sa seda juba ei tee). Kalendri meetod on kindlasti miski, mida soovitan proovida. Kui oled kitarriõpilase lapsevanem, innusta oma last iga päev pilli kätte võtma. Paku näiteks ise selline kalendriga sĂĽsteem välja.


Kui sul tekkis kitarri harjutamise kohta mõni kĂĽsimus, kirjuta postituse alla kommentaar või võta minuga ĂĽhendust. Kui sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada, siis anna sellest samuti mulle teada.


PS: Külasta kindlasti Kitarri kodu Facebooki lehekülge ja lisa see meeldivaks. Nii saad alati infot uutest postitustest ja vahel võid sealt ka muud kasulikku leida.

Facebooki pildike

Head Harjutamist! 🙂

Jakob

 

  4 comments for “Kuidas ennast iga päev harjutama saada?

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: