Kui palju tuleks ĂĽldse harjutada?

Kitarri ja muidugi ka teiste instrumentidega käib alati kaasas harjutamine. Harjutamisega kaasnevad alati ka kĂĽsimused: “kui tihti?” ja “kui kaua?”.

Kitarri tuleb harjutada täpselt nii palju

Kumb on olulisem, “kui tihti” või “kui kaua”?

Kui õppisin muusikakoolis kitarri, kuulsin palju jutte sellest, et iga päev peab harjutama 45 min või ĂĽks tund või neli tundi. Jäi mulje, et see kui kaua ma harjutan, on kõige olulisem, sest paljudel juhtudel “iga päev” mängimisest tegelikult väga palju ei räägitudki.

Tegelikult on just see iga päev harjutamine kõige alus ja eeldus headeks tulemusteks.

Esimene suur töö pilli õppimise puhul ongi enda harjutama harjutamine. Minu arvates võiks ühe päeva minimaalne harjutamise aeg olla alguses 3-5 min. Sellest piisab, et kasvatada järjepidevust ja ka veidi areneda. Üks minu eeskujusid, Allen Mathews, on öelnud, et see miinimum võiks lausa olla näiteks üks noot, akord, heliredel või viisijupp.

Idee on see, et eesmärgiks on harjutama hakkamine ja kui seda juba alustanud oled, siis enda seatud miinimumist kauem harjutamine annab tugeva saavutuse tunde. See omakorda hoiab motivatsiooni ja usku enesesse. Kui aga võtta kohe eesmärgiks mängida iga päev tund aega, siis näiteks peale 45 min harjutamist võib jääda sisimas läbikukkumise tunne.

Harjuta ennast harjutama

Ühe harjumuse sisseharjutamiseks, et see ka püsima jääks, läheb tavaliselt umbes 21 päeva (kolm nädalat). Kui oled näiteks kuu aega iga päev vähemalt 5 minutit harjutanud, võiksid mõelda sellele, et enda minimaalset harjutamise aega tõsta. Aga kui palju? Vastavalt sinu praegustele eesmärkidele. Kui eesmärk on iga päev 60 min harjutada ja jõuda selleni aastaga, siis pead iga kuu tagant 5 minutit juurde lisama (5min x 12 kuud = 60 min ühe aasta pärast). Kui eesmärk on pool tundi aasta pärast, siis lisa iga kahe kuu tagant 5 min juurde. Viis minutit kauem harjutada on väga lihtne võrreldes iga päev pool või terve tund kauem harjutamisega.

Pea meeles, et rohkem võid alati harjutada. See minimaalne harjutamise aeg on selleks, et kasvatada tahtejõudu ja järjepidevust. Kui võtad pilli välja ja hakkad harjutama, siis on väga tõenäoline, et harjutad tegelikult kauem kui seatud minimaalne aeg.

Kas tõesti tuleb harutada iga päev?

Iga nädal võiks harjutada vähemalt kuuel päeval. Ăśks päev, soovituslikult igal nädalal sama, võiks olla selline, et harjutamata jätmine ei tekitaks sĂĽĂĽmepiinu. Seda suurem on mentaalne tasu, kui sellel päeval ikkagi harjutad.


Tänan lugemast ja kaasa mõtlemast.  Kui oled ise kitarrimängija, soovitan sul kindlasti harjutada ennast iga päev harjutama (kui sa seda juba ei tee). Kui oled kitarriõpilase lapsevanem, innusta oma last iga päev pilli kätte võtma. Eesmärk on harjumuse sisseseadmine mitte enda surnuks harjutamine.


Kui sul tekkis kitarri harjutamise kohta mõni kĂĽsimus, kirjuta postituse alla kommentaar või võta minuga ĂĽhendust. Kui sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada, siis anna sellest samuti mulle teada.


PS: Külasta kindlasti Kitarri kodu Facebooki lehekülge ja lisa see meeldivaks. Nii saad alati infot uutest postitustest ja vahel võid sealt ka muud kasulikku leida.

Facebooki pildike

 

  6 comments for “Kui palju tuleks ĂĽldse harjutada?

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: