Diktaadid ja nende harjutamine

Väga paljudele õpilastele ei meeldi eriti solfedžo tund ja mitmetel neist on raskusi just diktaatide kirjutamisega. Postituses räägin veidi diktaadi kirjutamisest ja jagan väga kasulikku lehte diktaatide kirjutamise harjutamiseks.

Miks diktaatide kirjutamine paljudele raskusi valmistab?

Diktaadi kirjutamine on õpitav oskus, mida saab harjutada. Õpilaste jaoks on diktaadid tihti keerulised, sest neid ei harjutata väga tihti. Tavaliselt tehakse diktaate vaid üks või kaks korda nädalas ja see on kaugel optimaalsest (Loe lisa: Kui palju tuleks üldse harjutada?). Kui diktaatide kirjutamine on juba raske, siis iga järgnev diktaat ainult süvendab seda.

 

Harjuta kodus diktaatide kirjutamist

Eelmisel kevadel tutvustas mu õpilane mulle ühte väga kasulikku lehte sonicfit.com.

Seal saab väga mugavalt harjutada diktaatide kirjutamist. Tasemed lähevad järjest ja lüngad oskustes saavad täidetud. Soovitan näiteks ühel või kahel päeval nädalas teha kodus ise diktaate. Ühe diktaadi tegemine võtab aega umbes 5-10 min.

Lehte on väga mugav kasutada. Taseme ja diktaadi vahetamine on lihtne. Kui oled valmis diktaati kirjutama hakkama, siis vajuta lihtsalt “play” nuppu (kolmnurga kujuline) ja programm mängib Sulle diktaadi ette. Sina muidugi hakkad kohe kirjutama ka.

diktaat1

Alguses vajutad diktaadi heli käima ja kuulad. Samal ajal kirjutad noote ĂĽles. Kui oled saanud kõik noodid kirja või eesmärgiks võetud korduste arv sai täis, siis vajuta nuppu “show answer“. NĂĽĂĽd ilmub ekraanil noodijoonestikule õige lahendus.

diktaat2

Nüüd kontrollid üle, kuidas Sul diktaadi kirjutamine läks.

On võimalik alla laadida pdf formaadis kõigi diktaatide põhjad, mille saab omakorda välja printida. Nii ei pea ise noodivihikus eeltööd tegema hakkama ja harjutamine on eriti mugav.

diktaat3

diktaat4


Tänan lugemast ja kaasa mõtlemast!  Kui oled ise muusikakooli õpilane, hakka kindlasti kodus diktaatide kirjutamist harjutama. Kui oled õpilase lapsevanem, toeta oma last tema muusika õpingutes.


Kui Sul tekkis mõni küsimus, kirjuta julgelt postituse alla kommentaar või võta minuga ühendust. Kui Sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada või muid küsimusi mulle vastamiseks, siis anna sellest samuti teada.

PS: KĂĽlasta kindlasti Kitarri kodu Facebooki lehekĂĽlge ja lisa see meeldivaks. Nii saad alati infot uutest postitustest ja muust teemakohasest.

Lisaks, hakka jälgima ka Kitarri kodu Insagrami kontot: https://www.instagram.com/kitarrikodu/

Facebooki pildike

Head Harjutamist! 🙂

Jakob

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: