Filippo Gragnani

Filippo Gragnani (1767 – 1812/1820) oli itaalia kitarrist ja helilooja.

Gragnani s√ľndis 1767 Livornos (sadamalinn Itaalia L√§√§nerannikul) ja suri ilmselt 1812 Pariisis. Olles p√§rit muusikute ja pillimeistrite perest, hakkas ta v√§ga noorelt Giulio Maria Lucchesi k√§e all viiulit √Ķppima. Edasised √Ķpingud toimusid Pietro Nardini (Lucchesi √Ķpetaja) viiulikoolis. Kitarrile p√ľhendus Filippo hiljem.

Gragnani avaldas oma esimesed palad kitarrile ja kammeransamblile Milanis 19. sajandi alguses. Sellel eluperioodil reisis ta Saksamaale ja j√§i l√Ķpuks Pariisi elama (1810). Seal tutvus ta Ferdinando Carulliga, kellest sai tema hea s√Ķber. Gragnani p√ľhendas Carullile kolm oma kitarriduodest (Carulli p√ľhendas ka talle m√Ķned duod).¬† Peale 1812. aastat¬† (on alust atvata, et tegelikult suri ta juba siis) ei ole Filippo Gragnani elust palju teada ja ta suri 1820.

Tema t√∂√∂dest on teada vaid 20, millest viieteistk√ľmnel on oopuse number. Suurem osa on kammermuusika. Gragnani stiilil on elav ja v√§rskelt arenev meloodiline liin. Samal ajal on see alati tugevalt ja tasakaalukalt raamitud.

Mitmed Gragnani teosed, millest m√Ķndasid pole ilmselt kunagi avaldatud, lebavad k√§sikirjadena mitmes Itaalia raamatukogus.

Tema töödest väärivad kindlasti mainimist:

“Trio” kolmele kitarrile Op. 12¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†kuula

“Trio” fl√∂√∂dile, viiulile ja kitarrile Op 13¬† ¬† ¬† kuula

“Fantaasia” Op 5

“Sonata sentimentale” Op 15¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬†kuula

 

 

Allikad:

classicalguitar.nl

Earlyromanticguitar.com

 

  1 comment for “Filippo Gragnani

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: