ALIKA – Bridges ja Bon Appetit

On olnud mitu aastat, kui peale võistluse “Eesti Laul” lõppu olen hakanud võiduloost kitarrile seadet kirjutama. Kahjuks on need seaded ĂĽhel või teisel põhjusel poolikuks jäänud ja lõpetanud pole ma neid siiani.

Hakkasin Uku Suviste esimesest võiduloost seadet tegema ja jõudsin suurema osa kenasti ära noodistada. Kinni jäin keeruliste rütmide välja kuulamise juurde. Mõned kohad sain pikapeale õigeks, aga mõned rütmid ei hakanudki lauluga võrreldes korralikult kõlama. Nüüd võib-olla keerulist seletust kokku võttes, suutsin suurema osa laulust umbes kitarril ära mängida, aga noodistades ei saanud rütme klappima. Nii kadus motivatsioon ja seadet ma valmis ei saanudki.

Kui Stefan eelmisel korral võitis, siis hakkasin samuti kohe seadet tegema. Mängisin kuulmise järgi laulule kaasa ja midagi hakkas nagu tulema. Miskipärast ma korraliku seade kirjutamiseni ei jõudnudki. Sellel aastal otsustasin, et seade peab tulema.

Miks valisin ALIKA loo “Bridges”, kuigi Eesti Laulu finaali pole veel toimunud?

Põhjus on lihtne. Tegin mõned nädalad tagasi ALIKA loost “Bon Appetit” kitarrile seade. Seade tegemine polnud väga keeruline. Seadet mängida aga on kĂĽll keeruline, sest meloodia ja bass käivad kogu loo vältel ĂĽksteisest hästi erineva rĂĽtmiga. Kui panen noodiprogrammi endale asja ette mängima, siis kõlab õige asi. Aga kui hakkan ise mängima, siis pean väga aeglaselt tegema, et kõik rĂĽtmid omavahel toimiksid. Loodetavasti võtan kätte ja harjutan millalgi selgeks. UPDATE: Sain pisut lihtsustatud nii, et asi on mängitav ja samal ajal ka kõlas ei kaota.

ALIKA - Bon Appetit

Peale Bon Appetit’ seade tegemist hakkasin veel kuulama, mis lugusid Alikal on, millest seadet teha. Teadsin, et ta osaleb ka Eesti Laulul. Seega otsustasin tema võistlusloo ära kuulata. Peale paari kuulamist sai selgeks, et mulle “Bridges” meeldib ja seade on ka kindlasti tehtav. Nii hakkasingi otsast pihta ja nĂĽĂĽd on seade valmis. Ka video tegin mõned päevad sellest seadest ära.

ALIKA - Bridges (cover)

Selleks, et kitarril mängides kõlaks lugu nagu videos, tuleb kapo panna 3. vahesse. Video tegemisel otsustasin kapot mitte kasutada, sest miskipärast tekkis mu kitarril mingisugune plärin paaris kohas.

Kuna seade on keskmisest raskem mängida, tegin ka lihtsama seade, mille mängimisega saab rohkem kitarrimängijaid hakkama.

Seade noodi koos tabulaturiga (TAB) leiad Kitarri kodu Patreoni lehelt: https://www.patreon.com/kitarrikodu


Tänan lugemast ja kaasa mõtlemast! Kui Sul tekkis mõni kĂĽsimus, kirjuta julgelt postituse alla kommentaar või võta minuga ĂĽhendust. Kui Sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada või muid kĂĽsimusi mulle vastamiseks, siis anna sellest samuti teada.


Head Harjutamist! 

Jakob

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: