Väike talendi raamat: V peatükk

D. Coyle – The Little Book of Talent (Väike raamat talendist)

Milleks lugeda: Väike raamat talendist?

Raamatu leiad SIIT: https://amzn.to/3BZJhTS

Loe raamatu tuvustust siit: Parim talendi raamat

Ole valmis olema loll

Hokistaar Wayne Gretzky tiimikaaslased nägid mõnikord pentsikut olukorda: Gretzky kukkumas tavalisi harjutusi tehes. Kuigi ühe parima hokimängija naljakas pikalikäimine võib tunduda üllatavana, siis päriselt on sellele väga hea seletus. Oma konkreetse hetke osavusest hoolimata oli Gretzky pühendunud enda arendamisele ja võimalikkuse piiride laiendamisele. Ainus viis seda teha on ehitada ajus uusi ühendusi – mis tähendab kaugemale sirutumist, eksimist ja justnimelt loll välja nägemine.

Enda lollina tundmine pole üldse lõbus. Küll aga valmidus näha välja pisut rumal – teisisõnu valmidus riskida vigade tegemise emotsionaalse valuga – on võtmetähtsusega. See on sellepärast nii, et eksimine ja uuesti proovimine on viis, kuidas aju kasvatab ja tekitab uusi ühendusi. Kui on tegemist oma talendi arenamisega, jäta meelde: vead pole päriselt pahad vead – need on suunaviidad, mida kasutada, et paremaks saada. Nimetagem neid vigu siis “produktiivseteks vigadeks“.

“Produktiivsete vigade” tegemist on hakatud üha enam soosima. Edasi on raamatus juttu konkreetsetest koolidest ja ettevõtetest, kus on kõigile reeglid, et peab tegelema osa aega selliste asjadega, kus eksimisvõimalus on suur.


Kuidas kitarrimängus seda nippi kasutada?

  • Kui harjutad lugu ja tuleb viga sisse, siis see viga tuletab sulle meelde, et selles kohas on midagi muud vaja mängida. Parandad vea ja võtad kuskilt uuesti. Järgmisel korral näed, kas viga sai korda või on vaja uuesti üle teha.
  • “Pigem eksi õigel ajal kui mängi õigesti valel ajal.” Ära tee pausi sisse, kui sa pole 100% kindel, kas mängid õiget nooti. On suur võimalus, et mängid, aga kui jääd seisma, siis see on juba viga. Kui peale seda pausi siis edasi mängid, harjutad endale mõttepausi sisse. Sellest pead omakorda hiljem lahti saama.
  • Kui õpid uut lugu ja kirjas olev vasaku käe sõrmestus on imelik või ei kõla puhtalt, siis katseta ja proovi, kas seda kohta on võimalik ka muu sõrmestusega mängida.
Eksimine õigel hetkel on hea. Miks?

Raamatu leiad SIIT: https://amzn.to/3BZJhTS


Raamatu tekst on tõlgitud inglise keelest. Seda on mugandatud ja oma sõnadega edasi antud.


Kui minu õppevideod Sulle meeldivad, vajuta Youtube’is kindlasti “meeldib” nuppu ja lisa Kitarri kodu Youtube’i kanalile tellimus. Nii saad alati teada, kui Kitarri kodu kanalil on uus video.


Tänan lugemast! Kui Sul tekkis mõni küsimus, kirjuta julgelt postituse alla kommentaar või võta minuga ühendust. Kui Sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada või muid küsimusi mulle vastamiseks, siis anna sellest samuti teada.


Head Harjutamist! 🙂

Jakob

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: