Väike talendi raamat: III peatükk

D. Coyle – The Little Book of Talent (Väike raamat talendist)

Milleks lugeda: Väike raamat talendist?

Raamatu leiad SIIT: https://amzn.to/3BZJhTS

Loe raamatu tuvustust siit: Parim talendi raamat

Varasta (laena) ilma vabandamata

Raamatus kirjutatakse: Meile tihti öeldakse, et andekad inimesed omandavad oma oskused järgides enda “naturaalseid instinkte”. Peale seda aga on kirjas, et tegelikult pole see sugugi õige lähenemine. Kogu arenemise protsess on uue informatsiooni otsimine ja kasutamine. Parimaks informatsiooni allikaks on oma ala tipud. “Seega varasta neilt”.

Eesti keeles olen pigem sellise tegevuse kohta kuulnud laenamise sõna kasutamist (edaspidi kasutan siin seda).

Laenamisel on pikk traditsioon kunstis, spordis ja disainis, kus tihti kuuleb sellist tegevust kutsutakse “mõjutamiseks” (infulence). Edasi tuuakse mitu näidet, kuidas maailmas ülimalt edukad inimesed on seda meetodit kasutanud (Steve Jobs, Beatles, Babe Ruth). Lõik lõppeb Pablo Picasso tsitaadiga: “Head kunstnikud laenavad. Suurepärased kunstnikud varastavad.”

Edasi on juttu sellest, kuidas ühe muusikakooli asutaja, Linda Septien, ütleb oma õpilastele: “Varasta nagu segane. Vaata igat artisti, kes on sinust parem ja jälgi, mis on nende puhul see, mida ise ka kasutada saad. Siis tee see enda omaks.” Enda nõuannet ise järgides on tal varutud tohtu kogus mõtteid.

Laenamine aitab valgustada talendi mõnda müstilist mustrit – näiteks miks noorimad liikmed musikaalsetes peredes on tihti kõige suurema “andega”. Nimetan siinkohal mõned raamatus esile toodud nimed: Andy Gibb, Michael Jackson, W. A. Mozart, J. S. Bach (kõik oma perede pesamunad). Erinevust saab selgitada osaliselt “tuuleklaasi fenomeni” ja osaliselt laenamist (varastamist) appi võttes.

Pere noorimatel on rohkem ligipääsu heale informatsioonile. Neil on rohkem võimalusi vaadelda oma vanemaid pereliikmeid õppimas ja harjutamas, et neid imiteerida ja näha, mis töötab ning mis mitte.

Kui tegeled laenamisega, keskendu pisiasjadele mitte üldisele muljele. Jäta meelde konkreetseid fakte. Raamatu näited: golfimängija vasaku küünarnuki asend löögihetkel, kirurgi randme kõverdatus, laulja huulte täpne kuju ja pinge kõrget nooti lauldes, täpne ajavahemik enne seda, kui koomik ütleb nalja lööklause.

Endalt tuleb küsida: 1) Mis täpselt on siin kriitilised liigutused?; 2) Kuidas tema seda teisiti teeb kui mina?


Kuidas kitarrimängus seda nippi kasutada?

  • Kui sulle meeldib mõne kitarristi kõla, püüa seda imiteerida ja ise ka nii mängida.
  • Uuri, kuidas harjutavad sinu eeskujud.
  • Jälgi ja imiteeri kõrgetasemeliste esinejate lavakäitumist.
  • Kuula häid esitusi õpitavast loost ja mängi sarnaselt sellele variandile, mis sulle meeldib.

Raamatu leiad SIIT: https://amzn.to/3BZJhTS


Raamatu tekst on tõlgitud inglise keelest. Seda on mugandatud ja oma sõnadega edasi antud.


Kui minu õppevideod Sulle meeldivad, vajuta Youtube’is kindlasti “meeldib” nuppu ja lisa Kitarri kodu Youtube’i kanalile tellimus. Nii saad alati teada, kui Kitarri kodu kanalil on uus video.


Tänan lugemast! Kui Sul tekkis mõni küsimus, kirjuta julgelt postituse alla kommentaar või võta minuga ühendust. Kui Sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada või muid küsimusi mulle vastamiseks, siis anna sellest samuti teada.


Head Harjutamist! 🙂

Jakob

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: