Dieesid ja bemollid kitarrimängus

Mis asjad need dieesid ja bemollid on? Seda teavad pea kõik, kes muusikaga rohkem seotud on. Mida on neist oluline teada ja tähele panna kitarrimängija vaatepunktist, sellest räägingi järgnevas postituses. Vaata kindlasti ka videot.  🙂

Dieesid ja bemollid kitarril

Diees

diees

Diees teeb noodi pool tooni kõrgemaks. Iga astmevahe kitarri kaelal on pool tooni. Seega diees tõstab noodi ĂĽhe vahe võrra kõrgemale.

Esimeses näites on E-noodile (lahtine 1. keel) pandud diees. Diees muutis noodi pool tooni kõrgemaks ehk ühe vahe võrra kõrgemaks. Noodi nimi on nüüd Eis (ehk dieesiga E) ja see asub 1. keelel 1. vahes.

Teises näites on G-noodile (lahtine 3. keel) diees pandud. Diees muutis noodi pool tooni kõrgemaks ehk ühe vahe võrra kõrgemaks. Noodi nimi on nüüd Gis (ehk dieesiga G) ja see asub 3. keelel 1. vahes.

Bemoll

bemoll

Diees teeb noodi pool tooni madalamaks. Iga vahe on pool tooni. Seega bemoll tõstab noodi ühe vahe võrra madalamale. Bemolle kasutatakse kitarrimuusikas dieesidest hulga vähem (eriti algastmes), aga neid siiski kasutatakse.

Esimeses näites on A-noodile (3. keel 2. vahe) pandud bemoll. Bemoll muutis noodi poole tooni võrra ehk ühe vahe võrra madalamaks. Nüüd on noodi nimi As (ehk bemolliga A) ja see asub 3. keelel 1. vahes.

Teises näites on H-noodile (5. keel 2. vahe) pandud bemoll. Bemoll muutis noodi poole tooni võrra ehk ühe vahe võrra madalamaks. Nüüd on noodi nimi B (ehk bemolliga H) ja see asub 5. keelel 1. vahes.

h ja b qwfaw

Kolmandas näites on üks nootidest, mida paljudel on alguses raske mõista. Mida teha siis, kui madaldatakse bemolliga lahtist keelt? Ei saa ju ühe vahe võrra madalamaks teha. Järelikult asub õige noot ühe võrra madalamal keelel. Antud juhul on võetud näiteks H-noot, mis on lahtine 2. keel. Kui sellele on pandud madaldusmärk bemoll, siis muutub see B-noodiks, mis asub 3. keelel 3. vahes. Nagu pildil on näidatud, on 3. keelel 4. vahes asuv noot täpselt sama, mis on 2. keel lahtine (mõlemad on H-noot). Edasi on juba lihtne mõelda, sest nüüd saab küll nooti ühe vahe võrra madalamale tõsta (vaata videot, et veel paremini mõista).

 

Bekarr

bekarr

Bekarr võtab noodile seatud märgi ära. Kui bekarr on noodi ees, millel on diees, muutub noot pool tooni madalamaks ehk ühe vahe võrra madalamaks. Kui bekarr on noodi ees, millel on bemoll, muutub noot pool tooni kõrgemaks ehk ühe vahe võrra kõrgemaks.

Kui kaua kestavad märgid?

Oluline on teada, kui kaua kestab üks märk, sest muidu ei tea mängija, millal märk kehtib ja millal enam mitte.

Kui tegemist on juhusliku märgiga, siis see kestab takti lõpuni (kehtib ka bekarrile). Kui tegu on võtmemärgiga (sama märk on samas kohas noodivõtme kõrval igas reas), siis kestab märk loo lõpuni.

võtmes ja juhuslik õige

 

 


Tänan lugemast ja kaasa mõtlemast! Kui Sul tekkis mõni kĂĽsimus, kirjuta julgelt postituse alla kommentaar või võta minuga ĂĽhendust. Kui Sul on ideid, millest võiksin veel kirjutada või muid kĂĽsimusi mulle vastamiseks, siis anna sellest samuti teada.

Lisa Youtube’i tellimus Kitarri kodu kanalile! 🎸🏡 Siis oled alati kursis Kitarri kodu  🎸🏡 uute videotega. 🙂


PS! KĂĽlasta kindlasti Kitarri kodu Facebooki lehekĂĽlge ja lisa see meeldivaks. Nii saad alati infot uutest postitustest ja muust teemakohasest.

Untitled.png

Head Harjutamist! đź™‚

Jakob

Kirjuta midagi!

%d bloggers like this: